Nowa zupa w naszej ofercie!

Pożywna, zdrowa, przepyszna, w charakterystycznym pomarańczowym kolorze! O czym mowa? O nowej zupie w naszej ofercie! Bar i firma cateringowa w jednym „Domowe Gary” mają zaszczyt zaprezentować wyjątkową, niepowtarzalną: Zupę Krem z Dyni!

Francuski przysmak

Zupa z dyni to kulinarny przebój w XVIII wiecznej Francji. Zajadali się nią zakonnicy, serwowano ją grzecznym dzieciom w szkołach i stawiała na nogi chorych w wiejskich szpitalach. Jej sława szybko zaprowadziła ją na stoły na całym świecie. Od lat 80. XX wieku jest stałym elementem książek i czasopism kucharskich na wszystkich zamieszkanych przez ludzi kontynentach. Nic w tym dziwnego, gdyż poza wspaniałym smakiem i aromatem, zupa z dyni to bogate źródło witamin i minerałów. A od dziś mogą cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem klienci Domowych Garów, firmy cateringowej działającej na terenie miasta Rzeszów i w jego okolicach.

Wartości odżywcze dyni

Dynia to nieocenione warzywo pełne witamin i minerałów, które szczególnie cenione było przez zamieszkujących Meksyk Indian. Ze względu na obecność cynku, po potrawy z dyni powinni sięgać zwłaszcza mężczyźni. Ponadto w składzie dyni znajdziemy witaminy: A, C, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, B6, czy kwas foliowy oraz cenne minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i wspomniany wcześniej cynk.
Co szczególnie istotne, potrawy z dyni sprzyjają odchudzaniu! Dynia jest nie tylko niskokaloryczna, ale zawiera ponadto błonnik pokarmowy. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i działa odkwaszająco.

Naturalne lekarstwo na talerzu

Dynia to prawdziwa skarbnica beta-karotenu, który działa cuda wewnątrz naszego organizmu: obniża poziom „złego” cholesterolu, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i chorobom serca oraz udarom, reguluje ciśnienie tętnicze, a nawet zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, piersi, płuc i jelita grubego, dzięki działaniu przeciwutleniającemu.

Zupa krem z dyni

Krem z dyni to gęsta zupa sezonowa, najczęściej serwowana na jesień oraz początkiem zimy. Charakterystyczny pomarańczowy lub pomarańczowo-żółty kolor zawdzięcza miąższowi dyni, który jest głównym składnikiem tej pożywnej potrawy, która nasyci nasze podniebienia bez względu na aurę. Krem z dyni może być podawany na słodko, wtedy doprawia się go np. cukrem i olejkiem migdałowym, który nada mu charakterystyczny i pobudzający apetyt zapach. W innej wersji – na ostro – dodaje się do kremu z dyni sól, gałkę muszkatołową i cynamon. W zależności od preferencji krem z dyni przyrządzamy na wywarze mięsnym (wołowym lub drobiowym) lub warzywnym, z czego na pewno ucieszą się nasi wegetariańscy klienci.

Nasza nowa zupa idealnie prezentuje się z posikaną natką pietruszki lub prażonymi nasionami dyni. Nie wierzysz? Już dziś odwiedź nasz bar „Domowe Gary” lub skorzystaj z oferty cateringowej na terenie miasta Rzeszów i w jego okolicach.