Jak ugotować makaron, by był idealny?

Nitki, rurki, wstążki, świderki, muszelki – czy to możliwe, aby znalazły się na naszym talerzu? Tak, i to najlepiej w towarzystwie pysznych sosów, warzyw, mięs oraz zup. Jak jednak sprawić, aby makarony wszelkiej maści idealnie pasowały do naszego dania? Innymi słowy, jak ugotować makaron idealny?

Makaron idealnie ugotowany – krok po kroku

Wszystko oczywiście zależy od rodzaju i grubości makaronu. Można jednak przyjąć, że gotowanie potrwa od kilku do kilkunastu minut od momentu doprowadzenia wody do wrzenia, w zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać. Na szczęście, o ile własnoręcznie nie robisz makaronu, możesz skorzystać ze ściągi na opakowaniu. A jaki sposób na makaron idealny mają „Domowe Gary”? Zdradzamy to poniżej.

Po pierwsze, wstaw wodę na makaron w proporcji 1 litr wody na każde 100 g makaronu.
Po drugie, zaczekaj, aż woda zacznie się gotować, po czym posól ją w zależności od preferencji 1/2 – 1 łyżeczką soli na 1 litr wody.
Po trzecie, jeśli gotujesz kupny makaron, sprawdź na opakowaniu zalecany czas gotowania. Jeśli nie potrafisz znaleźć tej informacji, sprawdź jeszcze raz, tym razem nieco dokładniej.
Po czwarte, gdy woda się ponownie zagotuje, wsyp do garnka makaron i zamieszaj go, aby się posklejał. Jeszcze raz sprawdź na opakowaniu czas gotowania makaronu i tym razem zapamiętaj tę informację. Na wszelki wypadek jednak nie wyrzucaj jeszcze opakowania.
Po piąte, przykryj garnek pokrywką, ale nasłuchuj, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć. Gdy to nastąpi, zmniejsz temperaturę, aby woda tylko nieznacznie bulgotała, a nie starała się wydostać poza garnek.
Po szóste, od czasu do czasu dokładnie zamieszaj makaron.
Po siódme, na około minutę przed końcem czasu gotowania, wyciągnij z garnka jeden makaronik i spróbuj go. Oceń jego sprężystość i twardość. To również ostatni moment, aby próbować ratować sytuację, jeśli zdarzyło ci się zapomnieć o posoleniu wody.
Po ósme, gdy czas gotowania upłynie, wylej wodę wraz z makaronem przez sito, po czym przepłucz makaron letnią wodą.

Et voilà! Makaron gotowy! Teraz możesz wyrzucić opakowanie. A jeśli jednak coś ci nie wyszło, to „Domowe Gary” serdecznie zapraszają do swojego baru lub skorzystania z oferty cateringowej w mieście Rzeszów i okolicy.

Al dente

A może twój przepis zaleca wykorzystanie makaronu al dente, a ty nie wiesz, jak go zdobyć? Nic dziwnego, że nie ma go nawet w najlepszych sklepach, ponieważ al dente to sposób przyrządzania makaronu (oraz ryżu), a nie jego rodzaj!
Al dente to pochodzące z języka włoskiego określenie, które znaczy „na ząb” i jest synonimem słowa „niedogotowany”. Oznacza to, że makaron al dente powinien być sprężysty, nieco twardy, a najlepiej, żeby stawiał lekki opór zębom. Ile czasu potrzeba na przygotowanie makaronu al dente. To zależy od typu i grubości makaronu, jaki trafi do naszego garnka, ale zazwyczaj jest to 4-8 minut.

Nie masz czasu na gotowanie? Wskocz do baru „Domowe Gary” lub zamów nasz catering na terenie miasta Rzeszów, lub w jego okolicach.